Pelottavan herkullinen kurpitsapiirakka ja ajatuksia leivonnasta

Taisimme ottaa noin tuhat kuvaa ja tämä onnistui.

Tämän kurpitsapiirakan voi leipoa esimerkiksi pyhäinpäivän ja halloweenin juhliin tai ihan vain kurpitsasesongin kunniaksi. Kurpitsapiirakalla on myös hyvä lepytellä naapuruston keppostelijoita sen jälkeen, kun olet pelotellut heitä ilmastonmuutoksella ja/tai ihmis- ja eläinkunnan väistämättömällä tuholla. Koska elämme interwebsin kultaista aikakautta, emme mene pyhäinpäivän tai halloweenin yksityiskohtiin. Jos et tiedä mitä nämä tarkoittavat: kvg.


Ensimmäiseksi olisi hyvä varmistaa, että kaapeista löytyy reseptin ainekset - jos siis aiot leipoa. Munia tai maitotuotteita ei tarvita tähän ohjeeseen, joten ne voi oikein hyvin jättää kaupan hyllyille. Itse asiassa, ne eivät ole meidän mielestä ollenkaan tarpeellisia leivonnassa tai ruoanlaitossa.



Koska olemme niin pro, niin tietenkin unohdimme ottaa havainnollistavia kuvia työvaiheista. Resepti on kuitenkin melko yksinkertainen, joten rohkeasti vain leipomaan! Krhm.

Ainekset ovat mitattu grammoissa, sillä niin saa tasalaatuista jälkeä ja suosittelemmekin hankkimaan keittiövaa’an. Netistä löytyy myös laskureita, joilla saa muutettua grammat esimerkiksi millilitroiksi. Emme kuitenkaan ota vastuuta laskureiden paikkansapitävyydestä, sillä olemme edelleen keittiövaa’an puolestapuhujia. #teamkeittiövaaka

12 hengen (noin 24-28 cm piirakkavuoka) kurpitsapiirakkaan tarvitset:

Täyte:

355 g kurpitsapyrettä (ylläripylläri)
150 g kookosmaitoa (tölkissä, hyvin sekoitettuna)
100 g ruokokidesokeria
35 g perunajauhoa tai maissitärkkelystä
70 g siirappia
½ tl suolaa
½ tl kanelia
1 vaniljatangon siemenet
1 maustemitallinen neilikkaa
1 maustemitallinen inkivääriä

Pohja:

230 g vehnäjauhoja
110 g margariinia
30 g siirappia

Tee ensin pohja. Mittaa ainekset reiluun kulhoon. Nypi jauhot rasvan kanssa sekaisin, kunnes massasta tulee tarpeeksi kiinteää kaulittavaksi. Tässä vaiheessa voit lisätä vähän nestettä (esim. kauramaitoa), mikäli massa vaikuttaa liian kuivalta. Pohjaa voi maustaa esimerkiksi kardemummalla, kanelilla tai vaniljalla. Ainekset voi sekoittaa yleiskoneessa, mutta silloin on vaarana, että taikinaa vaivataan liikaa ja pohjasta tulee sitkeää. Kääräise valmis massa esimerkiksi kelmuun kuin Jeesus-lapsen kapaloon ja laske jääkaappiin levolle. Jeesus-lapsi ei tosin tainnut lepäillä jääkaapissa.

Seuraavaksi on täytteen vuoro. Itse teimme kurpitsapyreen tuoreesta kurpitsasta, mutta joskus laiskaa saattaa onnistaa ja löytää valmista kurpitsapyrettä pakasteena tai tölkeistä. Meitä ei onnistanut. Hokkaido-kurpitsaa kannattaa keittää noin varttitunti ilman kuorta pieninä lohkoina, jotta sen saa soseutettua tarpeeksi sileäksi sauva- tai tehosekoittimella. 

Kurpitsan keittyessä on hyvin aikaa mittailla kaikki muut ainekset isohkoon kulhoon. Ainoastaan perunajauho tai maissitärkkelys kannattaa tässä vaiheessa jättää sivuun, sillä se paakkuuntuu helposti, jos kurpitsapyre on kuumaa. Lisää pyre kulhoon ja sekoita ainekset tasaiseksi sauvasekoittimella. Jos massa on kuumaa, lisää perunajauhoihin/maissitärkkelykseen tilkka kylmää vettä ja sekoita joukkoon.

Kaulitse tai painele levännyt pohjamassa voideltuun vuokaan. Pistele pohjaan haarukalla reikiä ja kaada täyte tasaisesti vuokaan. Paista 180 asteessa noin tunnin ajan. Reunat tummuvat hiukan, mutta piirakan keskiosan pitäisi jäädä vielä tutisevaksi. Pinnan halkeilu on ihan normaalia. Kaikki hajoilee välillä.

Anna piirakan levätä jääkaapissa mieluiten yön yli tai ainakin neljä tuntia. Sillä välin voi vaikka, no, nukkua. Mikäli haluaa lisätä jännitystä ja ahdistusta pyhäinpäivään, piirakan valmistuksen voi jättää viime tinkaan. Sama pätee elämän muillakin osa-alueilla. Mekin olemme hyvissä ajoin liikkeellä tämän reseptin julkaisemisessa, pyhäinpäivä on vasta ylihuomenna ja halloween taisi jo mennä.

Vinkki! Piirakkaa nautitaan parhaimmillaan sohvalla pieruverkkarit jalassa - yksin tai yhdessä! Päälle voi vispata kookoskermaa.

Vispattu kookoskerma:

1 prk kookosmaitoa (á 400 g säilykepurkki)
maun mukaan siirappia, vaniljaa, sokeria tai vaikka tabascoa

Parhaimman tuloksen saat, jos kookosmaito on ollut jääkaapissa yön yli. Avatessasi purkin, päällimmäiseksi on kovettunut kookosmaidon rasvaisin osa ja nesteet jääneet pohjalle. Lusikoi ainoastaan kovettunut kerma kulhoon ja vispaa, kunnes kerma on ilmavaa. Makeuta oman maun mukaan (esim. 1 rkl siirappia). Jos kermasta meinaa tulla liian löysää, tökkää kulho hetkeksi jääkaappiin.

Pelottavan herkullisia hetkiä!


- A & S -

Toinen onnistunut kuva.



Kommentit

Suositut tekstit