Piparia ja pikeeriä vegaaneille!




Vaikka joulu ei ole kaikkia varten, niin pipari on. Pipari maistuu aina ja sitä saa kaikissa muodoissa. Pipari ei syrji ketään, eikä se halua kenellekään pahaa. Piparia voi syödä yksin tai jakaa ystäville. Pipari ei tuomitse. Pipari ei petä.


Koska nyt eletään jo marraskuun puolta väliä, niin piparin mussuttamisen voi aloittaa hyvillä mielin. Rohkeimmat aloittivat jo lokakuussa ja syyskuussa aloittaneet taitavat pitää hyvin paljon piparista. Pakolliset piparivitsit sikseen ja itse asiaan: pipari ei aina tarvitse munaa. Otsikosta huolimatta resepti sopii muillekin kuin vegaaneille.

Tämä ohje on niille, jotka haluavat leipoa piparit alusta asti itse. Ei, se ei ole vaikeaa. Kyllä, mekin jopa onnistuimme. Kokemuksen syvällä rintaäänellä neuvomme kuitenkin tuplaamaan reseptin, mikäli raaka piparitaikina maistuu. Joulukiireitä ja muuten-vaan-kiireitä ennustettaessa piparitaikinaa voi myös valmistaa etukäteen pakastimeen. 

Noin 40-50 kpl keskikokoisia pipareita:

110 g margariinia
110 g sokeria
145 g siirappia
1 ¼ tl kanelia
½ tl jauhettua inkivääriä
¼ tl jauhettua neilikkaa
1 tl pomeranssin kuorta
¼ tl suolaa
1 ½ tl ruokasoodaa
1 rkl etikkaa
1 pellavamuna
300 g vehnäjauhoja

Aloita hommat pellavamunasta, yhdistä 1 rkl pellavansiemenrouhetta ja 3 rkl lämmintä vettä ja jätä seos sivuun turpoamaan. Sulata keskikokoisessa kattilassa margariiniin kanssa sokeri, siirappi, mausteet ja suola. Sammuta liesi, kun sokerikiteitä ei enää näy. Pyöräytä joukkoon ruokasooda ja anna kuohun laskeutua hieman. Nosta kattila pois hellalta ja lisää etikka varovasti sekoittaen. Anna jäähtyä. Yhdistä pellavamuna ja jauhot seokseen. Kaavi massa kippoon, peitä kelmulla ja laita kaveri jäähylle jääkaappiin ainakin muutamaksi tunniksi, mieluiten yön yli.


Kauli taikina noin 4 millimetrin paksuiseksi ja käytä apuna vehnäjauhoja. Kosteaa ja pehmeää piparia saat, kun jätät taikinan paksummaksi. Leikkaa taikinalevystä haluamasi muotoisia pipareita ja asettele ne pellille noin parin sentin etäisyydelle toisistaan. Paista 200 asteisessa uunissa noin 4-6 minuuttia riippuen piparin koosta. Nosta piparit kuumalta pelliltä ja siirrä jäähtymään tasaiselle pinnalle, jotta niiden pohjat eivät pala.


Koristele halutessasi jäähtyneet piparit pikeerillä.

Pikeeri:

15 g kikherneiden lientä
90 g sihdattua tomusokeria
1/4 tl sitruunamehua

Mittaa kikherneiden liemi, sihdattu tomusokeri ja sitruunamehu kulhoon. Vispaa ainekset tasaiseksi ja valkoiseksi massaksi. Kaavi massa valmiiseen tai itsetehtyyn pursotinpussiin. Valmiita pursotin- ja spritsauspusseja voi yleensä ostaa ruokakaupoista ja leivontatarvikeliikkeistä. Netistä löytyy myös paljon ohjeita, mikäli haluat valmistaa niitä itse esimerkiksi leivinpaperista.

Vinkki! Voit myös värjätä ja maustaa pikeeriä elintarvikeväreillä ja aromeilla. Huomioi kuitenkin, että kaikki valmiit elintarvikevärit ja aromit eivät ole vegaanisia.


Kaikille piparia!

- A & S -

P.S. Tätä taikinaa syödessä ei muuten tarvitse pelätä salmonellaa. Syö toveri niin paljon kuin sielu sietää ja maha kestää!




Kommentit

Suositut tekstit