Siirry pääsisältöön

V#%&n hyvät mokkapalat ja isänpäivän fiilistelyä


Isä, isi, iskä, faija, fade, fatksu, pappa, papi, padre, se jäbä joka tuikkas purkkiin - mitä näitä nyt on. Nimestä huolimatta meillä kaikilla on jonkinlainen isä tai muisto hänestä ja koska aihe saattaa olla monelle herkkä, ei ryvetä siinä sen enempää. Homman nimi on siis se, että isänpäivä on tuloillaan ja monet haluavat leipoa sen kunniaksi. Tämän reseptin voi kyllä leipoa vain itseäänkin varten, me ei tuomita.

Mistä faijat diggaa? Monet isukit pitävät ainakin kahvista ja tätä reseptiä onkin inspiroinut Sofian isän kahviaddiktio. Hänelle maistuu aamukahvit, aamupäivän sumpit, lounastsufeet, iltapäivämokat ja kupposet vielä jälkkärin kuin jälkkärin kanssa. Nyt ei puututa siihen, onko tuo nyt enää tervettä, sillä isänpäivänä isä saa, mitä isä haluaa.

Törmäsimme isänpäivälahjoja etsiessä kahvipakettiin, jolle ei voinut olla naurahtamatta ja päätimme napata sumpin testattavaksi. Tämä ei ole kaupallinen yhteistyö, vaikka olisihan se ihan v%#&n siistiä. Kyseessä on siis Dick Johnsonin “Vitun hyvä kahvi”, joka on eettisesti tuotettu ja Suomessa paahdettu kenialainen kahvi. Itse ostimme paketin Dick Johnsonin parturiliikkeestä, mutta sitä saa ilmeisesti tilattua netistäkin.



Mikä olisikaan paras resepti, joka yhdistää leivontablogin ja V#%&n hyvä kahvin? No V#%&n hyvät mokkapalat, tietenkin!

Haluamme tällä reseptillä korjata käsityksen siitä, että gluteeniton ja vegaaninen olisi aina terveellistä. Tämä ohje on mitoitettu 20 x 30 cm kokoiseen uunivuokaan. Tuplaa resepti, mikäli haluat tehdä pellillisen mokkapaloja. Teimme näistä mokkapaloista gluteenittomat, mutta voit myös korvata gluteenittomat jauhot vehnäjauhoilla. 

Pohja:

150 g sokeria
175 g gluteenitonta jauhoseosta
50 g kaakaojauhetta
1½ tl ruokasoodaa
½ tl suolaa
¼ tl vaniljapulveria tai yhden vaniljatangon siemenet
½ banaani
55 g rypsi-, rapsi-, kookos- tai auringonkukkaöljyä (oliiviöljystä saattaa tulla hieman jännä maku)
175 g kaurajuomaa
1 tl etikkaa
40 g sulatettua tummaa suklaata
100 g rouhittua tummaa suklaata

Kuorrute:

100 g margariinia
200 g tomusokeria
3 rkl kaakaojauhetta
5 rkl valmiiksi keitettyä ja jäähtynyttä vahvaa kahvia

Valmista ensin pohja. Mittaa kaurajuoma ja etikka astiaan ja laita sivuun. Sulata suklaa varovasti joko vesihauteessa tai mikrossa. Yhdistä sokeri, jauhot, siivilöity kaakaojauhe, ruokasooda, suola ja vanilja. Soseuta banaani ja lisää se kaurajuoman, etikan ja öljyn kanssa kuiviin aineksiin. Sekoita tasaiseksi massaksi ja lisää sulatettu suklaa joukkoon. Pyöräytä vielä suklaarouhe mukaan ja levitä massa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan tai pellille. Paista pohjaa 175 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia tai kunnes pinta tuntuu kiinteältä, eikä hammastikkuun tai veitseen jää raakaa taikinaa. Pidä odotellessasi tauko ja nuolaise kulhot ja työvälineet puhtaaksi. Nam.



Varmista, että pohja on tarpeeksi jäähtynyt, ennen kuin teet kuorruteen. Vaahdota tomusokeri ja margariini. Siivilöi joukkoon kaakaojauhe, lisää kahvi ja pyöräytä tasaiseksi. Levitä kuorrute haluamallasi tyylillä pohjan päälle ja laita koko setti jähmettymään hetkeksi jääkaappiin. Koristele, paloittele ja tarjoile ihan miten huvittaa. Allergiat ja erityisruokavaliot huomioidessa on syytä olla tarkkana koristeiden kanssa, sillä esimerkiksi suurin osa suklaakoristeista sisältää soijalesitiiniä ja jotkut hopeakuulat saattavat sisältää kalasta valmistettua gelatiinia.


Kofeiinintäyteistä isänpäivää!

- A & S -

P.S. Mokkapalat ovat yleensä maukkaimmillaan seuraavana päivänä.

P.P.S. Oli muuten v#%&n hyvää!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piparia ja pikeeriä vegaaneille!

Vaikka joulu ei ole kaikkia varten, niin pipari on. Pipari maistuu aina ja sitä saa kaikissa muodoissa. Pipari ei syrji ketään, eikä se halua kenellekään pahaa. Piparia voi syödä yksin tai jakaa ystäville. Pipari ei tuomitse. Pipari ei petä.

Koska nyt eletään jo marraskuun puolta väliä, niin piparin mussuttamisen voi aloittaa hyvillä mielin. Rohkeimmat aloittivat jo lokakuussa ja syyskuussa aloittaneet taitavat pitää hyvin paljon piparista. Pakolliset piparivitsit sikseen ja itse asiaan: pipari ei aina tarvitse munaa. Otsikosta huolimatta resepti sopii muillekin kuin vegaaneille.
Tämä ohje on niille, jotka haluavat leipoa piparit alusta asti itse. Ei, se ei ole vaikeaa. Kyllä, mekin jopa onnistuimme. Kokemuksen syvällä rintaäänellä neuvomme kuitenkin tuplaamaan reseptin, mikäli raaka piparitaikina maistuu. Joulukiireitä ja muuten-vaan-kiireitä ennustettaessa piparitaikinaa voi myös valmistaa etukäteen pakastimeen. 
Noin 40-50 kpl keskikokoisia pipareita:
110 g margariinia 110 g sokeria 145…

Brunssia s**tana! Vol. 2

Hei sinä, meidän ainoa lukija. Tällä viikolla jaamme sinulle pari uutta herkkureseptiä kesän brunssipöytään. Ole hyvä, äiti.
Bongasimme erään kaupan somesta pinkkejä tiikerisitruunoita ja ajattelimme, että "p*rkele noita on saatava". Messiin tarttui siis pussillinen tiikerisitruunoita ja päätimme väsätä niistä kesäisen sitruunapiirakan.
Turns out, pinkit tiikerisitruunat eivät olleet sisältä pinkkejä ja ne maistuvat ihan tavallisilta sitruunoilta. Eli seuraavassa reseptissä voi käyttää mitä tahansa sitruunoita.


Sitruuna-aquafabapiirakka 6-8 hlö (Ø 20cm):
Pohja:

230 g vehnäjauhoja
110 g margariinia
45 g siirappia
Sitruunan kuorta
Sitruunatäyte:
2 rkl perunajauhoja 250 g kookosmaitoa 75 g sokeria 2 sitruunan kuori ja mehu 30 g margariinia
Aquafaba-marenki:
50 g aquafabaa (kikhernelientä) 50 g sokeria 1/2 tl etikkaa


Valmista pohja pyörittämällä ainekset tasaiseksi massaksi, kelmuta valmis setti ja laita kylmään vetäytymään noin puoleksi tunniksi. Kauli massa melko ohueksi levyksi ja aseta ölj…