Siirry pääsisältöön

Samppanjaa, donitseja ja samppanjadonitseja




Kyllä, luit oikein. Mietit varmaan, miksi olemme tuhlanneet hyvää kuplivaa donitseihin. Meidän mielestä syntien yhdistäminen on erinomainen tapa juhlistaa vaihtuvaa vuotta. Lisäksi, jos käyttää osan kuohuvasta donitseihin, juotavaa jää hieman vähemmän ja saattaa välttyä tapahtumilta tai viesteiltä, joita katuu heti vuoden ensimmäisenä päivänä. Meistä donitsien syömistä ei kuitenkaan kannata ikinä katua ja miksi turhaan katkaista jouluna alkanutta herkutteluputkea? Donitsit ovat aina hyvä idea.

Donitseja valmistaessa makujen ja ulkonäön kanssa on helppo leikitellä, taivaskaan ei ole rajana! Kuorrutteeseen voi loihtia vaikka galaksin. Me olemme kuitenkin sitä mieltä, että maku ratkaisee ja mitä nopeammin saa näppinsä kiinni donitseihin, sen parempi. Joten tällä kertaa emme kikkailleet ulkonäöllä, vaan leivoimme helppoja, nopeita ja maukkaita syntirinkuloita, joita kutsumme donitseiksi.

Samppanja-donitsit (12 kpl):

155 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
¼ tl ruokasoodaa
½ tl suolaa
60 g samppanjaa
50 g kaurajuomaa
1½ tl etikkaa
70 g sokeria
1 rkl appelsiinimehua
1 tl vanilja-aromia
40 g öljyä
1 appelsiinin kuori

Glaze:

200 g tomusokeria
15 g margariinia
30 g kauramaitoa
1 tl vanilja-aromia
30 g samppanjaa

Donitsiresepti on juuri sopiva donitsipellille, jossa on 12 kappaletta 7 cm vuokia. Donitsimassaa varten mittaa kuivat ainekset yhteen kulhoon ja toiseen märät ainekset, mukaanlukien appelsiinin kuori. Yhdistä ainekset esimerkiksi sähkövatkaimella ja varmista vielä nuolijalla, että massa on tasaista. Älä vatkaa liikaa, jottei donitseihin muodostu sitkoa.

Öljyä pelti, jotta donitsit irtoavat siististi paistamisen jälkeen. Täytä vuoat noin puoleen väliin, mikä hoituu näppärästi käyttämällä pursotinpussia. Paista 180 asteessa noin 10-12 minuuttia, kunnes donitsit ovat hieman irronneet vuokien reunoista.

Sillä välin, kun donitsit ovat uunissa, valmista glaze. Mittaa kattilaan kaikki muut ainekset, paitsi tomusokeri. Kuumenna kunnes margariini on sulanut tai seos kiehahtaa, mikäli haluat alkoholin haihtuvan. Me ei haluttu. Lisää tomusokeri ja surauta tasaiseksi sähkövatkaimella. Siirrä glaze toiseen astiaan jäähtymään.

Dippaa jäähtyneet donitsit glazeen ja koristele ennen kuin se jähmettyy, jotta koristeet pysyvät paremmin donitsien päällä. Jos kuorrute tahtoo jäädä turhan paksusti donitsien päälle, lämmitä sitä varovasti mikrossa. Mikäli glaze valuu liikaa, laita donitsit hetkeksi pakastimeen ja dippaa ne vasta sitten. Anna valmiiden donitsien jähmettyä jääkaapissa noin puoli tuntia, jotta niitä pystyy kasamaan päällekkäin.

Vinkki! Samppanjan alkoholi haihtuu kuumennettaessa, mutta mikäli haluat pelata varman päälle, korvaa samppanja esimerkiksi alkoholittomalla kuohuvalla tai kauramaidolla.



Sitruunadonitsit:

155 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
¼ tl ruokasoodaa
½ tl suolaa
110 g kaurajuomaa
1½ tl etikkaa
70 g sokeria
1 rkl sitruunamehua
1 tl vanilja-aromia
40 g öljyä
1 sitruunan kuori

Mustikka-glaze:

200 g tomusokeria
30 g margariinia
50 g mustikkapyrettä
1 tl vanilja-aromia

Sitruunadonitsit ja mustikkaglaze valmistetaan samalla tavalla kuin samppanjadonitsit.

Toinen vinkki! Pyöräytä tuoreita marjoja tai suklaakoristeita elintarvikevärijauheissa luodaksesi donitseillesi juhlailmeen.

Kuplivaa uutta vuotta!

- A & S -


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

V#%&n hyvät mokkapalat ja isänpäivän fiilistelyä

Isä, isi, iskä, faija, fade, fatksu, pappa, papi, padre, se jäbä joka tuikkas purkkiin - mitä näitä nyt on. Nimestä huolimatta meillä kaikilla on jonkinlainen isä tai muisto hänestä ja koska aihe saattaa olla monelle herkkä, ei ryvetä siinä sen enempää. Homman nimi on siis se, että isänpäivä on tuloillaan ja monet haluavat leipoa sen kunniaksi. Tämän reseptin voi kyllä leipoa vain itseäänkin varten, me ei tuomita.
Mistä faijat diggaa? Monet isukit pitävät ainakin kahvista ja tätä reseptiä onkin inspiroinut Sofian isän kahviaddiktio. Hänelle maistuu aamukahvit, aamupäivän sumpit, lounastsufeet, iltapäivämokat ja kupposet vielä jälkkärin kuin jälkkärin kanssa. Nyt ei puututa siihen, onko tuo nyt enää tervettä, sillä isänpäivänä isä saa, mitä isä haluaa.
Törmäsimme isänpäivälahjoja etsiessä kahvipakettiin, jolle ei voinut olla naurahtamatta ja päätimme napata sumpin testattavaksi. Tämä ei ole kaupallinen yhteistyö, vaikka olisihan se ihan v%#&n siistiä. Kyseessä on siis Dick Johnsonin …

Minttusuklaaöverit

Mielummin överit kuin vajarit, vai miten se meni? Tänään, 19.2. vietetään herkullista Minttusuklaapäivää. Halusimme juhlistaa päivää vegaanisella minttusuklaa-piirakalla ja minttumarengeilla. Nykyään aikaa ei taida olla oikeastaan kenelläkään, joten selitykset sikseen ja itse asiaan, eli leipomaan!
Minttusuklaa-piirakka 10 hlö (20cm halkaisija)
Pohja:
200 g kaurakeksejä 20 g rouhittua tummaa suklaata 20 g kaakaojauhetta 60 g margariinia
Murenna keksit ja lisää joukkoon sulatettu margariini, kaakaojauhe ja rouhittu suklaa. Pyöräytä ainekset tasaiseksi ja levitä öljytylle irtopohjaiselle piirakkavuoalle. Painele massa huolellisesti vuoan reunoille ja laita kylmään odottamaan.

Vinkki! Piirakasta saa gluteenittoman vaihtamalla pohjan keksit esimerkiksi gluteenittomiin kaurakekseihin.

Täyte:

350 g tummaa suklaata
225 g Kaslink kauravispiä 40 g margariinia
2-3 tl piparminttuaromia

Paloittele suklaa metalliseen kulhoon. Kiehauta kauravispi, kaada se suklaan päälle ja anna seistä muutama minuutti sekoit…

Pelottavan herkullinen kurpitsapiirakka ja ajatuksia leivonnasta

Tämän kurpitsapiirakan voi leipoa esimerkiksi pyhäinpäivän ja halloweenin juhliin tai ihan vain kurpitsasesongin kunniaksi. Kurpitsapiirakalla on myös hyvä lepytellä naapuruston keppostelijoita sen jälkeen, kun olet pelotellut heitä ilmastonmuutoksella ja/tai ihmis- ja eläinkunnan väistämättömällä tuholla. Koska elämme interwebsin kultaista aikakautta, emme mene pyhäinpäivän tai halloweenin yksityiskohtiin. Jos et tiedä mitä nämä tarkoittavat: kvg.


Ensimmäiseksi sinun olisi hyvä varmistaa, että kaapeista löytyy reseptin ainekset - jos siis aiot leipoa. Munia tai maitotuotteita et tule tarvitsemaan, joten voit jättää ne oikein hyvin kaupan hyllyille. Itse asiassa, ne eivät ole meidän mielestä ollenkaan tarpeellisia leivonnassa tai ruoanlaitossa. Mikäli et ajattele samoin, voit kokeilla reseptejämme ja avartaa mieltä. Tai olla lukematta blogiamme.
Koska olemme niin pro, niin tietenkin unohdimme ottaa havainnollistavia kuvia työvaiheista. Resepti on kuitenkin sen verran yksinkertainen, el…