Siirry pääsisältöön

Samppanjaa, donitseja ja samppanjadonitseja




Kyllä, luit oikein. Mietit varmaan, miksi olemme tuhlanneet hyvää kuplivaa donitseihin. Meidän mielestä syntien yhdistäminen on erinomainen tapa juhlistaa vaihtuvaa vuotta. Lisäksi, jos käyttää osan kuohuvasta donitseihin, juotavaa jää hieman vähemmän ja saattaa välttyä tapahtumilta tai viesteiltä, joita katuu heti vuoden ensimmäisenä päivänä. Meistä donitsien syömistä ei kuitenkaan kannata ikinä katua ja miksi turhaan katkaista jouluna alkanutta herkutteluputkea? Donitsit ovat aina hyvä idea.

Donitseja valmistaessa makujen ja ulkonäön kanssa on helppo leikitellä, taivaskaan ei ole rajana! Kuorrutteeseen voi loihtia vaikka galaksin. Me olemme kuitenkin sitä mieltä, että maku ratkaisee ja mitä nopeammin saa näppinsä kiinni donitseihin, sen parempi. Joten tällä kertaa emme kikkailleet ulkonäöllä, vaan leivoimme helppoja, nopeita ja maukkaita syntirinkuloita, joita kutsumme donitseiksi.

Samppanja-donitsit (12 kpl):

155 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
¼ tl ruokasoodaa
½ tl suolaa
60 g samppanjaa
50 g kaurajuomaa
1½ tl etikkaa
70 g sokeria
1 rkl appelsiinimehua
1 tl vanilja-aromia
40 g öljyä
1 appelsiinin kuori

Glaze:

200 g tomusokeria
15 g margariinia
30 g kauramaitoa
1 tl vanilja-aromia
30 g samppanjaa

Donitsiresepti on juuri sopiva donitsipellille, jossa on 12 kappaletta 7 cm vuokia. Donitsimassaa varten mittaa kuivat ainekset yhteen kulhoon ja toiseen märät ainekset, mukaanlukien appelsiinin kuori. Yhdistä ainekset esimerkiksi sähkövatkaimella ja varmista vielä nuolijalla, että massa on tasaista. Älä vatkaa liikaa, jottei donitseihin muodostu sitkoa.

Öljyä pelti, jotta donitsit irtoavat siististi paistamisen jälkeen. Täytä vuoat noin puoleen väliin, mikä hoituu näppärästi käyttämällä pursotinpussia. Paista 180 asteessa noin 10-12 minuuttia, kunnes donitsit ovat hieman irronneet vuokien reunoista.

Sillä välin, kun donitsit ovat uunissa, valmista glaze. Mittaa kattilaan kaikki muut ainekset, paitsi tomusokeri. Kuumenna kunnes margariini on sulanut tai seos kiehahtaa, mikäli haluat alkoholin haihtuvan. Me ei haluttu. Lisää tomusokeri ja surauta tasaiseksi sähkövatkaimella. Siirrä glaze toiseen astiaan jäähtymään.

Dippaa jäähtyneet donitsit glazeen ja koristele ennen kuin se jähmettyy, jotta koristeet pysyvät paremmin donitsien päällä. Jos kuorrute tahtoo jäädä turhan paksusti donitsien päälle, lämmitä sitä varovasti mikrossa. Mikäli glaze valuu liikaa, laita donitsit hetkeksi pakastimeen ja dippaa ne vasta sitten. Anna valmiiden donitsien jähmettyä jääkaapissa noin puoli tuntia, jotta niitä pystyy kasamaan päällekkäin.

Vinkki! Samppanjan alkoholi haihtuu kuumennettaessa, mutta mikäli haluat pelata varman päälle, korvaa samppanja esimerkiksi alkoholittomalla kuohuvalla tai kauramaidolla.



Sitruunadonitsit:

155 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
¼ tl ruokasoodaa
½ tl suolaa
110 g kaurajuomaa
1½ tl etikkaa
70 g sokeria
1 rkl sitruunamehua
1 tl vanilja-aromia
40 g öljyä
1 sitruunan kuori

Mustikka-glaze:

200 g tomusokeria
30 g margariinia
50 g mustikkapyrettä
1 tl vanilja-aromia

Sitruunadonitsit ja mustikkaglaze valmistetaan samalla tavalla kuin samppanjadonitsit.

Toinen vinkki! Pyöräytä tuoreita marjoja tai suklaakoristeita elintarvikevärijauheissa luodaksesi donitseillesi juhlailmeen.

Kuplivaa uutta vuotta!

- A & S -


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piparia ja pikeeriä vegaaneille!

Vaikka joulu ei ole kaikkia varten, niin pipari on. Pipari maistuu aina ja sitä saa kaikissa muodoissa. Pipari ei syrji ketään, eikä se halua kenellekään pahaa. Piparia voi syödä yksin tai jakaa ystäville. Pipari ei tuomitse. Pipari ei petä.

Koska nyt eletään jo marraskuun puolta väliä, niin piparin mussuttamisen voi aloittaa hyvillä mielin. Rohkeimmat aloittivat jo lokakuussa ja syyskuussa aloittaneet taitavat pitää hyvin paljon piparista. Pakolliset piparivitsit sikseen ja itse asiaan: pipari ei aina tarvitse munaa. Otsikosta huolimatta resepti sopii muillekin kuin vegaaneille.
Tämä ohje on niille, jotka haluavat leipoa piparit alusta asti itse. Ei, se ei ole vaikeaa. Kyllä, mekin jopa onnistuimme. Kokemuksen syvällä rintaäänellä neuvomme kuitenkin tuplaamaan reseptin, mikäli raaka piparitaikina maistuu. Joulukiireitä ja muuten-vaan-kiireitä ennustettaessa piparitaikinaa voi myös valmistaa etukäteen pakastimeen. 
Noin 40-50 kpl keskikokoisia pipareita:
110 g margariinia 110 g sokeria 145…

Brunssia s**tana! Vol. 2

Hei sinä, meidän ainoa lukija. Tällä viikolla jaamme sinulle pari uutta herkkureseptiä kesän brunssipöytään. Ole hyvä, äiti.
Bongasimme erään kaupan somesta pinkkejä tiikerisitruunoita ja ajattelimme, että "p*rkele noita on saatava". Messiin tarttui siis pussillinen tiikerisitruunoita ja päätimme väsätä niistä kesäisen sitruunapiirakan.
Turns out, pinkit tiikerisitruunat eivät olleet sisältä pinkkejä ja ne maistuvat ihan tavallisilta sitruunoilta. Eli seuraavassa reseptissä voi käyttää mitä tahansa sitruunoita.


Sitruuna-aquafabapiirakka 6-8 hlö (Ø 20cm):
Pohja:

230 g vehnäjauhoja
110 g margariinia
45 g siirappia
Sitruunan kuorta
Sitruunatäyte:
2 rkl perunajauhoja 250 g kookosmaitoa 75 g sokeria 2 sitruunan kuori ja mehu 30 g margariinia
Aquafaba-marenki:
50 g aquafabaa (kikhernelientä) 50 g sokeria 1/2 tl etikkaa


Valmista pohja pyörittämällä ainekset tasaiseksi massaksi, kelmuta valmis setti ja laita kylmään vetäytymään noin puoleksi tunniksi. Kauli massa melko ohueksi levyksi ja aseta ölj…

Pelottavan herkullinen kurpitsapiirakka ja ajatuksia leivonnasta

Tämän kurpitsapiirakan voi leipoa esimerkiksi pyhäinpäivän ja halloweenin juhliin tai ihan vain kurpitsasesongin kunniaksi. Kurpitsapiirakalla on myös hyvä lepytellä naapuruston keppostelijoita sen jälkeen, kun olet pelotellut heitä ilmastonmuutoksella ja/tai ihmis- ja eläinkunnan väistämättömällä tuholla. Koska elämme interwebsin kultaista aikakautta, emme mene pyhäinpäivän tai halloweenin yksityiskohtiin. Jos et tiedä mitä nämä tarkoittavat: kvg.


Ensimmäiseksi olisi hyvä varmistaa, että kaapeista löytyy reseptin ainekset - jos siis aiot leipoa. Munia tai maitotuotteita ei tarvita tähän ohjeeseen, joten ne voi oikein hyvin jättää kaupan hyllyille. Itse asiassa, ne eivät ole meidän mielestä ollenkaan tarpeellisia leivonnassa tai ruoanlaitossa.


Koska olemme niin pro, niin tietenkin unohdimme ottaa havainnollistavia kuvia työvaiheista. Resepti on kuitenkin melko yksinkertainen, joten rohkeasti vain leipomaan! Krhm.
Ainekset ovat mitattu grammoissa, sillä niin saa tasalaatuista jälkeä ja s…