Samppanjaa, donitseja ja samppanjadonitseja
Kyllä, luit oikein. Mietit varmaan, miksi olemme tuhlanneet hyvää kuplivaa donitseihin. Meidän mielestä syntien yhdistäminen on erinomainen tapa juhlistaa vaihtuvaa vuotta. Lisäksi, jos käyttää osan kuohuvasta donitseihin, juotavaa jää hieman vähemmän ja saattaa välttyä tapahtumilta tai viesteiltä, joita katuu heti vuoden ensimmäisenä päivänä. Meistä donitsien syömistä ei kuitenkaan kannata ikinä katua ja miksi turhaan katkaista jouluna alkanutta herkutteluputkea? Donitsit ovat aina hyvä idea.

Donitseja valmistaessa makujen ja ulkonäön kanssa on helppo leikitellä, taivaskaan ei ole rajana! Kuorrutteeseen voi loihtia vaikka galaksin. Me olemme kuitenkin sitä mieltä, että maku ratkaisee ja mitä nopeammin saa näppinsä kiinni donitseihin, sen parempi. Joten tällä kertaa emme kikkailleet ulkonäöllä, vaan leivoimme helppoja, nopeita ja maukkaita syntirinkuloita, joita kutsumme donitseiksi.

Samppanja-donitsit (12 kpl):

155 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
¼ tl ruokasoodaa
½ tl suolaa
60 g samppanjaa
50 g kaurajuomaa
1½ tl etikkaa
70 g sokeria
1 rkl appelsiinimehua
1 tl vanilja-aromia
40 g öljyä
1 appelsiinin kuori

Glaze:

200 g tomusokeria
15 g margariinia
30 g kauramaitoa
1 tl vanilja-aromia
30 g samppanjaa

Donitsiresepti on juuri sopiva donitsipellille, jossa on 12 kappaletta 7 cm vuokia. Donitsimassaa varten mittaa kuivat ainekset yhteen kulhoon ja toiseen märät ainekset, mukaanlukien appelsiinin kuori. Yhdistä ainekset esimerkiksi sähkövatkaimella ja varmista vielä nuolijalla, että massa on tasaista. Älä vatkaa liikaa, jottei donitseihin muodostu sitkoa.

Öljyä pelti, jotta donitsit irtoavat siististi paistamisen jälkeen. Täytä vuoat noin puoleen väliin, mikä hoituu näppärästi käyttämällä pursotinpussia. Paista 180 asteessa noin 10-12 minuuttia, kunnes donitsit ovat hieman irronneet vuokien reunoista.

Sillä välin, kun donitsit ovat uunissa, valmista glaze. Mittaa kattilaan kaikki muut ainekset, paitsi tomusokeri. Kuumenna kunnes margariini on sulanut tai seos kiehahtaa, mikäli haluat alkoholin haihtuvan. Me ei haluttu. Lisää tomusokeri ja surauta tasaiseksi sähkövatkaimella. Siirrä glaze toiseen astiaan jäähtymään.

Dippaa jäähtyneet donitsit glazeen ja koristele ennen kuin se jähmettyy, jotta koristeet pysyvät paremmin donitsien päällä. Jos kuorrute tahtoo jäädä turhan paksusti donitsien päälle, lämmitä sitä varovasti mikrossa. Mikäli glaze valuu liikaa, laita donitsit hetkeksi pakastimeen ja dippaa ne vasta sitten. Anna valmiiden donitsien jähmettyä jääkaapissa noin puoli tuntia, jotta niitä pystyy kasamaan päällekkäin.

Vinkki! Samppanjan alkoholi haihtuu kuumennettaessa, mutta mikäli haluat pelata varman päälle, korvaa samppanja esimerkiksi alkoholittomalla kuohuvalla tai kauramaidolla.Sitruunadonitsit:

155 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
¼ tl ruokasoodaa
½ tl suolaa
110 g kaurajuomaa
1½ tl etikkaa
70 g sokeria
1 rkl sitruunamehua
1 tl vanilja-aromia
40 g öljyä
1 sitruunan kuori

Mustikka-glaze:

200 g tomusokeria
30 g margariinia
50 g mustikkapyrettä
1 tl vanilja-aromia

Sitruunadonitsit ja mustikkaglaze valmistetaan samalla tavalla kuin samppanjadonitsit.

Toinen vinkki! Pyöräytä tuoreita marjoja tai suklaakoristeita elintarvikevärijauheissa luodaksesi donitseillesi juhlailmeen.

Kuplivaa uutta vuotta!

- A & S -


Kommentit

Suositut tekstit