Siirry pääsisältöön

Ohukaispäivän ei-niin-ohut-lettukakku, veriappelsiinihillo ja kermainen kookosvaahto



Grrrr, kaipaatko eksotiikkaa vuoden kylmimpään aikaan? Hetkellisen auringonsäteen saa luotua veriappelsiineista, kookoksesta ja huonekasveista. Pahimpaan hätään auttaa myös menolippu niin kauas kuin rahat riittää. Meillä oli varaa veriappelsiineihin ja kookosmaitoon. Padamtsih.

Ohukaispäivää vietetään 2.2. ja pyöräytimme sen kunniaksi kasan vegaanisia lettuja. Näyttävämpää näköä saa, kun pinoaa letut kakuksi. Nättiähän siitä ei tule, mutta sitäkin herkullisempaa. Heitimme väleihin itsetehtyä veriappelsiinihilloa ja kookos-kauravaahtoa. Jos talven kylmyys on vienyt viimeisetkin energian rippeet, itsetehdyn hillon sijaan voi tietenkin käyttää valmista tököttiä. Lettukakku on siitäkin yksi elämän hienoimpia asioita, että siihen voi läntätä ihan mitä vain.

Vegaaniset letut (14 kpl keskikokoisia):

460 g kaurajuomaa
40 g öljyä
100 g vettä (tai vichyä)
240 g vehnäjauhoja
2 rkl leivinjauhetta
2 rkl sokeria
hyppysellinen suolaa
tilkka vanilja-aromia

Sekoita kuivat aineet keskenään. Mittaa isoon kulhoon kaurajuoma, öljy ja vesi. Lisää kuivat aineet nesteeseen kahdessa osassa vispilällä sekoittaen, jottei massaan jää paakkuja. Laita massa turpoamaan jääkaappiin noin tunniksi. Valmista sillä välin veriappelsiinihillo tai hae kaupasta valmis setti.

Paista letut kuumalla pannulla margariinissa. Laita pannulle noin puoli desilitraa massaa, jotta letuista tulee sopivan kokoisia. Nosta esimerkiksi uunipellille jäähtymään ennen lettukakun kasausta.

Veriappelsiinihillo:

225  veriappelsiinia (kalvottomia kuutioita ja mehua)
135 g hillosokeria

Tähän ohjeeseen käytettiin viisi kokonaista veriappelsiinia, joiden yhteispaino oli noin 550 grammaa. Leikkaa veriappelsiineista hedelmäliha kalvottomiksi pieniksi kuutioiksi ja laita kattilaan. Jäljelle jääneistä kalvoista voi vielä puristaa mehua kattilaan, jotta mahdollisimman vähän hedelmistä joutuisi jorpakkoon.

Mittaa joukkoon sokeri ja kuumenna seos kiehuvaksi. Keitä hilloa keskilämmöllä 10 minuuttia välillä sekoittaen. Jos pintaan nousee vaahtoa, kuori se pois. Kaada kuuma hillo esimerkiksi metalliseen kulhoon ja paina tuorekelmua suoraan hillon pintaan, jottei siihen muodostu kalvoa. Hillon voi nostaa jääkaappiin odottamaan lettukakun kasausta, kun se on jäähtynyt noin huoneenlämpöiseksi.


Kookos-kaurakerma:

1 tlk kookosmaitoa (à 400 ml)
1 dl vispautuvaa kaurakermaa 
15 g vaniljasokeria
tomusokeria maun mukaan

Parhaan tuloksen saat, kun kookosmaitotölkki on saanut olla jääkaapissa vähintään yön yli, mutta jo muutamakin tunti auttaa. Kaavi tölkistä kulhoon pintaan jähmettynyt kiinteä osa ja vaahdota. Säästä jäljelle jäänyt neste esimerkiksi smoothieen tai tuorepuuroon.

 Vaahdota toisessa kulhossa kauravispi pehmeäksi vaahdoksi. Lisää vaniljasokeri, tomusokeri ja kookosmaito. Maista ja mausta tarvittaessa lisää. Tässä vaiheessa on myös mahdollista lisätä kauravispiä.

Kasaa lettukakku laittamalla pohjimmaiseksi yksi lettu ja sutaise päälle reilu ruokalusikallinen kookos-kaurakermaa. Kermaa ei kannata levittää ihan reunoille asti, jottei se pursua pitkin pöytiä. Laita päälle toinen lettu ja levitä sen päälle reilu ruokalusikallinen veriappelsiinihilloa. Täytä välit vuorotellen kookos-kaurakermalla ja hillolla, kunnes letut loppuvat. Päällimmäisen letun päälle voi vielä laittaa koristeeksi pienen (tai ison) kasan kermaa ja hilloa.


Vinkki! Koristele koko komeus kandeeratuilla veriappelsiininkuorilla, jolloin myös jätteen määrä minimoituu.

Kandeeratut veriappelsiininkuoret:

125 g veriappelsiininkuoria
125g sokeria
145 g vettä
(lisäksi noin 400 g vettä kuorien ryöppäämiseen)

Suikaloi veriappelsiininkuoret muutaman millimetrin levyisiksi paloiksi. Humpsauta suikaleet kiehuvaan veteen ja anna kiehua noin kahden minuutin ajan. Valuta vesi. Kiehauta kattilassa sokeri ja vesi niin, että sokeri on täysin liuennut veteen. Lisää kattilaan kuoret ja keitä 25-30 minuuttia, kunnes kuoret ovat pehmenneet ja muuttuneet hieman läpikuultaviksi. Erottele muodostunut siirappi kuorista siivilöimällä. Siirapin voi myös laittaa hyötykäyttöön ja kaataa lettukakun päälle. Anna kuorien jäähtyä ja pyörittele sitten sokerissa. Kuoret säilyvät hyvin huoneenlämmössä ilmatiiviissä rasiassa.

Nauti työsi hedelmistä yksin tai yhdessä!

- A & S -


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piparia ja pikeeriä vegaaneille!

Vaikka joulu ei ole kaikkia varten, niin pipari on. Pipari maistuu aina ja sitä saa kaikissa muodoissa. Pipari ei syrji ketään, eikä se halua kenellekään pahaa. Piparia voi syödä yksin tai jakaa ystäville. Pipari ei tuomitse. Pipari ei petä.

Koska nyt eletään jo marraskuun puolta väliä, niin piparin mussuttamisen voi aloittaa hyvillä mielin. Rohkeimmat aloittivat jo lokakuussa ja syyskuussa aloittaneet taitavat pitää hyvin paljon piparista. Pakolliset piparivitsit sikseen ja itse asiaan: pipari ei aina tarvitse munaa. Otsikosta huolimatta resepti sopii muillekin kuin vegaaneille.
Tämä ohje on niille, jotka haluavat leipoa piparit alusta asti itse. Ei, se ei ole vaikeaa. Kyllä, mekin jopa onnistuimme. Kokemuksen syvällä rintaäänellä neuvomme kuitenkin tuplaamaan reseptin, mikäli raaka piparitaikina maistuu. Joulukiireitä ja muuten-vaan-kiireitä ennustettaessa piparitaikinaa voi myös valmistaa etukäteen pakastimeen. 
Noin 40-50 kpl keskikokoisia pipareita:
110 g margariinia 110 g sokeria 145…

Brunssia s**tana! Vol. 2

Hei sinä, meidän ainoa lukija. Tällä viikolla jaamme sinulle pari uutta herkkureseptiä kesän brunssipöytään. Ole hyvä, äiti.
Bongasimme erään kaupan somesta pinkkejä tiikerisitruunoita ja ajattelimme, että "p*rkele noita on saatava". Messiin tarttui siis pussillinen tiikerisitruunoita ja päätimme väsätä niistä kesäisen sitruunapiirakan.
Turns out, pinkit tiikerisitruunat eivät olleet sisältä pinkkejä ja ne maistuvat ihan tavallisilta sitruunoilta. Eli seuraavassa reseptissä voi käyttää mitä tahansa sitruunoita.


Sitruuna-aquafabapiirakka 6-8 hlö (Ø 20cm):
Pohja:

230 g vehnäjauhoja
110 g margariinia
45 g siirappia
Sitruunan kuorta
Sitruunatäyte:
2 rkl perunajauhoja 250 g kookosmaitoa 75 g sokeria 2 sitruunan kuori ja mehu 30 g margariinia
Aquafaba-marenki:
50 g aquafabaa (kikhernelientä) 50 g sokeria 1/2 tl etikkaa


Valmista pohja pyörittämällä ainekset tasaiseksi massaksi, kelmuta valmis setti ja laita kylmään vetäytymään noin puoleksi tunniksi. Kauli massa melko ohueksi levyksi ja aseta ölj…

Pelottavan herkullinen kurpitsapiirakka ja ajatuksia leivonnasta

Tämän kurpitsapiirakan voi leipoa esimerkiksi pyhäinpäivän ja halloweenin juhliin tai ihan vain kurpitsasesongin kunniaksi. Kurpitsapiirakalla on myös hyvä lepytellä naapuruston keppostelijoita sen jälkeen, kun olet pelotellut heitä ilmastonmuutoksella ja/tai ihmis- ja eläinkunnan väistämättömällä tuholla. Koska elämme interwebsin kultaista aikakautta, emme mene pyhäinpäivän tai halloweenin yksityiskohtiin. Jos et tiedä mitä nämä tarkoittavat: kvg.


Ensimmäiseksi olisi hyvä varmistaa, että kaapeista löytyy reseptin ainekset - jos siis aiot leipoa. Munia tai maitotuotteita ei tarvita tähän ohjeeseen, joten ne voi oikein hyvin jättää kaupan hyllyille. Itse asiassa, ne eivät ole meidän mielestä ollenkaan tarpeellisia leivonnassa tai ruoanlaitossa.


Koska olemme niin pro, niin tietenkin unohdimme ottaa havainnollistavia kuvia työvaiheista. Resepti on kuitenkin melko yksinkertainen, joten rohkeasti vain leipomaan! Krhm.
Ainekset ovat mitattu grammoissa, sillä niin saa tasalaatuista jälkeä ja s…