Brunssia s**tana! Vol. 2



Tällä viikolla jaamme sinulle pari uutta herkkureseptiä kesän brunssipöytään.

Bongasimme erään kaupan somesta pinkkejä tiikerisitruunoita ja ajattelimme, että "p*rkele noita on saatava". Messiin tarttui siis pussillinen tiikerisitruunoita ja päätimme väsätä niistä kesäisen sitruunapiirakan.

Turns out, pinkit tiikerisitruunat eivät olleet sisältä pinkkejä ja ne maistuvat ihan tavallisilta sitruunoilta. Eli seuraavassa reseptissä voi käyttää mitä tahansa sitruunoita.


Sitruuna-aquafabapiirakka 6-8 hlö (Ø 20cm):

Pohja:

230 g vehnäjauhoja
110 g margariinia
45 g siirappia
Sitruunan kuorta

Sitruunatäyte:

2 rkl perunajauhoja
250 g kookosmaitoa
75 g sokeria
2 sitruunan kuori ja mehu
30 g margariinia

Aquafaba-marenki:

50 g aquafabaa (kikhernelientä)
50 g sokeria
1/2 tl etikkaa



Valmista pohja pyörittämällä ainekset tasaiseksi massaksi, kelmuta valmis setti ja laita kylmään vetäytymään noin puoleksi tunniksi. Kauli massa melko ohueksi levyksi ja aseta öljytyn piirakkavuoan päälle. Painele massa vuokaan ja siisti reunat esimerkiksi veitsellä. Pistele pohjaan reikiä haarukalla, jotta se paistuu tasaisesti. Paista 200 asteessa noin 20-25 minuuttia tai kunnes pohja on kullanruskea.


Valmista sitruunatahna. Parhaan tuloksen saat, kun kookosmaitotölkki on saanut olla jääkaapissa vähintään yön yli, mutta jo muutamakin tunti auttaa. Kaavi kattilaan tölkin pintaan jähmettynyt kiinteä osa. 400 ml tölkissä on noin 250 g kovettunutta kookoskermaa. Loput tölkin sisällöstä voit käyttää esimerkiksi smoothieen.

Mittaa loputkin sitruunatäytteen ainekset kattilaan, mutta jätä margariini vielä sivuun odottamaan. Kuumenna jatkuvasti sekoittaen, kunnes seos paksuuntuu. Ota kattila levyltä sivuun. Lisää margariini ja pyöräytä tasaiseksi. Kaada seos jäähtyneen piirakkapohjan päälle ja aseta kylmään jähmettymään.

Vinkki! Mikäli haluat täytteestä pinkkiä, värjää seos esimerkiksi kirsikkapyreellä.



Valmista aquafaba-marenki, kun täyte on jähmettynyt. Vispaa aquafaba sähkövatkaimella kevyeksi vaahdoksi. Lisää sokeri koko ajan vatkaten. Lorauta etikka joukkoon, kun vaahto muodostaa kovia huippuja. 

Levitä marenki piirakan päälle. Voit tehdä nuolijalla/lusikalla/paletilla haluamiasi kuvioita. Paahda marengin pintaa kullanruskeaksi tohottimella eli kaasupolttimella. Mikäli tulivehkeet puuttuvat tai pelottavat, voi marenkia paahtaa myös uunissa grillivastuksen alla muutaman minuutin ajan. Tarjoile heti tai jätä hetkeksi odottamaan jääkaappiin.

Vinkki! Koristele piirakka kandeeratuilla sitruunaviipaleilla. Ohjeen kandeeraukseen löydät täältä.



Vegaanisen marengin makuun päästyämme on seuraavaksi luvassa kirsikkaiset pavlovaleivokset. Kirsikan voi myös korvata muillakin pyreillä ja marjoilla.

Kirsikkaiset minipavlovat (5-6 kpl):

Pavlovat:

100 g aquafabaa (kikhernelientä)
100 g sokeria
1 rkl maissitärkkelystä
1 tl etikkaa

Kirsikkakerma:

175 g kaurakermaa
50 g kirsikkapyrettä
Tomusokeria

Vinkki! Jos käytät kikherneitä ruoanlaitossa, liemi kannattaa ottaa talteen ja pakastaa myöhempää käyttöä varten.



Make dem pavlovas. Vispaa aquafaba sähkövatkaimella kevyeksi vaahdoksi. Lisää sokeri koko ajan vatkaten. Kun vaahto muodostaa kovia huippuja, sekoita mukaan maissitärkkelys ja etikka. Kaavi leivinpaperille 5-6 samankokoista nokaretta vaahtoa ja levitä ne pyöreiksi vaikkapa lusikalla. Pavlovien korkeudeksi saa jäädä noin 2-3 cm. Paista 120 asteisessa uunissa noin tunnin ajan, kunnes pavlovat ovat kypsiä.

Vatkaa kerma ja tomusokeri vaahdoksi. Pyöräytä joukkoon pyre, maista ja mausta tarpeen mukaan. Levitä kirsikkakermaa jäähtyneiden pavlovien päälle ja koristele tuoreilla kirsikoilla.
Nauti tai itke ja nauti.

Herkuista herkuinta juhannusta!

- A & S -


Kommentit

Suositut tekstit